torsdag 25 april 2013

Kurstorsdag

Ja, då har vi varit på tredje kurstillfället. Det gick toppen idag!!! Vi har tränat massor på våra läxor och det har gått toppen!
Jag har inte hunnit skriva alls denna vecka då jag har haft mycket att göra. Vi har tränat, jag har haft mycket läxor och dessutom bröt min farmor lårbenet igår... Så det har varit fullt upp.


---

Men åter till ämnet.. Kursen idag.. Jo.. Det gick som sagt väldigt bra. Men vi kom fem minuter försent då det var hemska köer på Essingen.. Det tog en timme istället för tjugo minuter.
Men det var inte bara vi som var sena. Så det var ju bra ;)
Men så började vi, och först var det lite prat som vanligt. Om hur läxorna gått och om man har någon fråga eller så. 
Men jag vill ju inte skryta direkt och säga att han fixar det galant.. Eftersom det inte brukar gå lika bra där på kursen som hemma och ute. 

Först körde vi två platslägganden. Vi fick en mittenplats, vilket jag tyckte var bra. Han blir så orolig när vi får en ytterkant, han är ju så osäker vad det gäller dörrar och hörn. Så det kan störa honom.
Men det gick iaf toppen med den platsen vi fick. Vi la hundarna på signal från Lotta och sedan lämnade vi dem där. Fast jag gick bara två meter ifrån eftersom jag inte riktigt vet om Charlie klarar platsen i kurslokalen.. Men jag behövde nog inte oroa mig egentligen. 
Sedan gick vi tillbaka, satte upp hundarna på signalen och sedan körde vi en plats till. Då skulle vi återgå till hundarna två ggr under platsens gång, utan att hundarna skulle resa sig då. Vilket gick strålande. 
Vid sista återgången gick det också bra. Han satte sig då jag kommenderade honom om det och det gick bra! :)

Efter det tränade vi på fotgåendet. Gud vad bra det gick! Han kom in i fina utgångspositioner och höll kontakten de få steg vi tog. Vi kommer träna upp uthålligheten så småningom. Jag vill att kontakten ska sitta perfekt först. Att den sitter från utgångsposition till att vi då tar tre-fyra steg nu till en början. Det gick toppen!!!
Mindre bra gick det dock då jag fick en punkt jag skulle ställa mig vid och sedan få in honom och börja gå.. Men nej.. Han kunde inte koncentrera sig då. Mer störningträning är det som gäller ;) Men så är det.

Sedan tränade vi på snabba lägganden igen. Det gick inte alls med lek där idag, han ville inte.. Men så är det. Charlie klarar helt enkelt inte all den störning han utsätts för där.. Det går inte...
Men vi fick lite älgkalvfilé av en kursdeltagare. Och då gick det snabbt och bra. Så godare belöning måste vi ha ;) 

Sist fick vi en introduktion i ställande under gång. Vi fick då tips om en övning som vi ska träna mycket på till nästa gång. 
Man backar långsamt och har hunden framför sig. Den går då med. Efter en stund försöker hunden förstå vad du vill. Och när den stannar säger du "braa" och så belöning. Och så håller man på. 
Grejen är alltså att hunden ska lista ut att man vill att den stannar, så som dem ska göra i ställande under gång. 
När det funkar lägger man in kommando just då hunden gör det. Jag ska använda mig av "stopp". Sedan när hunden kopplat kommandot till just stanna kvar vid gåendet kan man börja träna på riktigt. I början är man bara något sne. Till slut ett rakt och fint gående. :)

Det gick hyffsat med den övningen. Vi hann inte så mycket med den men det blir att träna mycket i helgen och nästa vecka. Kul! :)

Läxor till nästa torsdag:

  • Fotgåendet - kontakt
  • Inkallning - fina ingångar osv.
  • Läggande under gång - göra det svårare än bara träna snabba lägganden
  • Ställande under gång - befästa kommandot

Två bilder från gårdagen:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar