tisdag 30 april 2013

Längtar till helgen!

Åh vad jag längtar till helgen! Det är ÄNTLIGEN dags för viltspårshelgen med SWTK! :D På lördag morgon, riktigt tidigt (kl. 5.00), beger vi oss uppåt mot Årsunda skogarna.

Vi ska inte sova i den stugan som de andra ska sova, då jag defintivt inte tror att Charlie skulle klara av det. Han skulle bara vara helt galen då.. Dessutom ska man ta med sig en ev. hundbur, vilket vi faktiskt inte har. Och Charlie har nästan aldrig suttit i bur.
Och det borde vi nog börja träna på. Jag ska iaf införskaffa en kanvasbur så småningom och träna på att Charlie ska koppla den som en trygghet. 
Därför har vi bokat rum på ett vandrarhem i Sandviken, där vi ska sova från lördag till söndag. 

Såhär ser schemat ut:
Lördag
- Samling/genomgång 09:00
- Vi lägger en startruta
- Björntest för de tre hundar som anmält sig för detta
- Lunch
- Prov startruta
- Eftersökspår. Genomgång, beskrivning samt prova på eftersöksspår.
- Middag
- Hundarna snarkar
Söndag
- Spår med störande björn doft
- Spårprov/anlagsprov
- Avslutning med korvgrillning
- Hundarna snarkar hela vägen hem


På söndagen ska vi ev. göra anlagsprovet. Vi får se vad vi tycker då. Jag har ingen som helst aning om hur Charlie spårar på den platsen. Eftersom vi bara viltspårar i skogarna kring mamma och skogarna på Blidö just nu.. Men jag tror han kommer spåra på som vanligt, bara det att jag inte riktigt vet hur utåtriktad han kommer vara. 
Han kanske bara springer genom spåret, slarvigt... Men beroende på hur det går och om vi känner oss redo, så kommer vi göra anlaget. Det blir spännande!

Checklista inför anlagsprovet:
- Spårlängd 600 meter (det klarar vi)
- 4 Räta vinklar med minst 50 meter mellan vinklarna (det klarar vi)
- Cirka 15 m bloduppehåll på raksträcka (vi bör klara det)
- Skanken ska släpas hela vägen utan uppehåll (så är det)
- Jag måste tänka på att inte gå för nära Charlie under spåret... Jag har en förmåga av att gå närmare än 5 m. Vilket ju inte är så bra. Måste tänka på det. Jag får INTE gå närmare än 5 m. Annars sumpar jag ju allt.

Anteckningar: Tiden räknas när man börjar bloda. Det går cirka 1/3 Liter blod till ett spår. Spårläggarkäpp med 2x2 cm, kontaktyta mot marken eller stänkflaska används. 
1 meter mellan blodstämplar dock tätare de första tio metrarna. Spårlinan får ej överstiga 10 m. Avståndet mellan hund & förare ska vara minst 5 m. Vid svårframkomlig terräng får linan släppas eller fattas kortare. Föraren får stötta hunden med lågt tilltal. 
Om hunden fått tappt på grund av uppenbar viltstörning får föraren visa hunden tillbaks på spåret. Skanken läggs vid spårets slut, ej synligt dock utan att gömmas. Hunden behöver inte markera skanken men det ska gå att konstatera att den slutat spåra. Spårtiden får max vara i 30 minuter. För godkännande krävs att hunden visat utmärkt förmåga att följa spåret, arbetat i lämpligt tempo och inte behövt någon hjälp att efter tappt återfinna spåret (gäller inte viltstörning).

- utmärkt förmåga att följa spåret (det klarar vi)
- lämpligt tempo (det klarar vi)
- inte behövt någon hjälp att efter tappt återfinna spåret (det klarar vi)

Kopierat från skk:
Blodläggning:
Spåret ska i båda klasserna läggas med 2 
deciliter blod.
Spåret läggs med hjälp av spårläggarkäpp i vars nedre ände anbringas en skumgummibit med en kontaktyta mot marken av 2 x 2 cm, eller med hjälp av stänkflaska där det är av stor vikt att flasköppningen har en 
diameter av maximum 1 mm.
Tiden noteras när blodspåret börjar utläggas. Blodstämplarna eller blodstänken avsätts med cirka 1 meter inbördes avstånd. På det första tiotalet meter av spåret görs 
blodmarkeringen tätare. I båda klasserna ska i samband med blodmarkeringen släpas 
skank av hjortvilt. Skanken ska släpas även under bloduppehåll. Blodet ska alltid stämplas eller droppas i 
direkt anslutning till spårets sträckning. Om två hjälps åt vid spårläggningen ska den som 
markerar blod alltid gå sist.
På en sträcka av spåret görs ett uppehåll i blodmarkeringen på en sträcka av cirka 15 meter.


Någon uppsparkning av markförnan ska inte göras.
I anlagsklass kan spåret vid spårbörjan, utmärkas med en snitsel, etc till hundförarens och domarens vägledning.
Vinklar och spårslut kan utmärkas med i övrigt avvikande markering.

I denna klass ska spåret blodas 2-5 timmar före hundens start. 

Förande av hund:

Hunden ska under spårningsarbetet föras i spårlina vars längd inte får överstiga 10 meter. Avståndet mellan hunden och förarens fattning på linan ska vara minst 5 meter. Vid 
svårframkomlig terräng får linan tillfälligt släppas eller fattas med kortare avstånd.


Stöd från föraren: Förarens lågmälda uppmuntran då hunden spårat rätt. (Så gör jag alltid...)
Hjälp från föraren: Förarens återföring av hund till spåret, utan domarens medverkan, då föraren ser att hunden är på villovägar eller inte kan finna spåret. 
Ja, jag säger då det... Jag är JÄTTE NERVÖS!!! Herre gud :P Det är därför jag skriver ner en massa saker. Måste ju läsa på lite om det här med anlagsprov. Har ALDRIG någonsin gjort anlagsprov förut. Jag vet inte alls hur det går till...
Jag vet inte ens om det är man själv som lägger spåret eller om det är provledaren. Jag har ingen aning :/ Så ja... jag är nervös. Men jag har frågat en annan med wheaten ägare, som har gjort detta (men för länge sedan), så jag hoppas att jag kan få veta svaret på min fråga nu :P Annars vet jag inte vad jag gör... 

Men jag kan ju fråga här iaf: Någon som vet om det är man själv som förare som lägger spåret vid anlagsprov? Eller är det någon fuktionär som är spårläggare?

2 kommentarer:

  1. Låter som ni kommer få en jätte rolig helg :) Och stort lycka till på anlagsprovet, När jag gick senast 10 år sen kanske då gick domaren spåret innan :)

    SvaraRadera
  2. Vad kul!! Lycka till!!! :D

    SV: Tack!!!! :D

    SvaraRadera