söndag 5 maj 2013

Viltspårshelg med SWTK

Nu är vi hemma och är trötta, Charlie och jag. Gud vilken helg! Den har varit toppen! Det är då inte sista gången vi åker på något sådant här, det är verkligen fruktansvärt roligt att få träffa andra wheaten ägare som dessutom är viltspårsintresserade. Super kul!
Jag kan säga hundarnas namn iaf; Spencer, Suzy, Jadis, Puma och Isak.


Jag börjar väl med att sammanfatta vad det är vi har gjort ;) 

Igår, lördag, åkte vi iväg med bilen mot Årsunda kl halv 6 på morgonen. Vi stannade till en gång för fika. 
När vi kom fram möttes vi av de tre som hade sovit där sedan dagen innan. Den sista kom lite senare, men till den tiden då vi skulle börja. 
Vi började med en liten genomgång med vår "kursledare", eller vad man nu ska kalla det. Men hon var iaf med oss i helgen och hon var domare idag. 
Vi gick ut i Årsundaskogarna och alla fick lägga varsitt kort spår. Startruta (25x25 m), blodat 200 m med en vinkel. 
Det gick bra att lägga det spåret, nemas problemas. Bara att pappa som gick och stegade framför tappade räkningen... Så det blev nog möjligtvis något längre än 200. 
Sedan när alla spår var lagda gick vi tillbaks till bilarna där alla vetevovvarna satt och väntade ;) 

Vi tog ut dem och då var det dags för "prova på eftersöksspår". På med selar och linor och in i skogen. Där fick vi släppa på hundarna på korta spår där en köttbit av vilt låg mitt i spåret, där skulle man speciellt tänka på hur hunden reagerade och sedan få den att fortsätta. Spåret var väl runt 40 m bara och i slutet fanns ingen klöv utan då var det bara en massa beröm som gällde. 
Charlie tyckte det var jättekul ;) Men han ville inte äta köttbiten, det var bara Pers Spencer som åt upp köttbiten i sitt spår, ingen annan ;)
Men det var kul att se hur hundarna fångade upp spåret och började jobba på.

Efter lunch gick Spencer, Suzy och Isak till björnhängnet för att göra Björntestet. Ingen fick tyvärr godkänt. Men dem sa att dem hade kul iaf ;) Så det var ju bra. 
Det var lite häftigt för det var nämligen en död björn som hängde i en vajer som åkte runt där och hunden skulle då visa sitt intresse på ett visst sätt. Men tydligen var det inte på rätt sätt dem gjorde det.

Sedan gick vi våra spår. Alla fixade sina spår utan problem. Första gången med startruta för Charlie så jag är jättenöjd. Han tog tid på sig och till slut började han. Det är bara att fortsätta träna på det nu, jag är säker på att han kommer greja det så småningom :)

Vi åt middag efter det och sedan begav vi oss till Trebo Hotell för att sova. De andra sov ju kvar där i stugan, men eftersom vi inte har bur och Charlie inte skulle kunnat varit lugn så hade vi bokat hotellrum istället. Och då sov han kan jag säga, han var helt slut :P


Eftersöksspåret:
Isak
Puma
Per med Spencer
Per med Spencer och Suzy
Puma
Jadis

Spencer
Spencer och Suzy
Spåren med startruta:
Charlie och Jadis är taggade

Marie och Isak - Jag och Charlie - Lena och Jadis
Charlie i startrutanEfter spåret 
Glad Charlie!!!

Suzy med sin klöv
På kvällen:
Charlie på hotellet ;)
Idag, söndag, åkte vi en bit bort i skogen för att gå öppenklass spåren. Vi fick gå med Per och Suzy. Det var kul eftersom jag aldrig varit med i ett öppenklass spår och så fick man ju se lite hur det gick till och så ;) Det är så svårt att läsa sig till allt. 
Men det var riktigt blåsigt idag och därför hade hundarna det lite svårt eftersom vittringen spridit sig. Suzy gick nämligen ibland 10 m från spåret. Men hon fixade det och fick en 1:a! Även Spencer och Puma fick 1:or och de andra två (Isak och Jadis) gick in i varandras spår och det slutade inte riktigt som väntat. Det gick alltså inte bra... så synd :/

Sen var det då dags för oss att gå anlaget. Charlie var taggad till tusen. Han tog tid på sig vid upptaget men till slut kom han upp i tempo. Han klarade bloduppehållet och alla vinklar utan minsta lilla tvekan.
Dock fastnade han vid ett ställe och tänkte börja gräva och nosa runt som en tok i mossan. Det ska vi bryta, det händer aldrig hemma men tydligen var det något där som var fruktansvärt intressant... 
Men vi fortsatte och tog oss till klöven. Vid tappen fångade han alltid upp igen. Han var så duktig! 
Det var ju trots allt inte dem bästa förutsättningarna idag, med blåst och allt. Men han fixade det och vi fick godkänt!!! Jag är så stolt över honom! :D 
Nu ska vi bara få bort det där med att han stannar och nosar. Han ska få mer flyt i det hela och mogna mer. Startrutan ska vi träna på och även med mer uppehåll, vinklar och sedan återgångar. 
Det ska bli så kul nu!


Efter lunch provade vi på björnspår i björnhängnet. Ja det gick väl sisådär ;) Han visste inte riktigt vad han skulle göra, det var så mycket lukter där inne. Men det gick ganska bra ändå :)Är det min tur snart? säger Charlie ;)
Charlie under anlagsprovet: 
Upptaget
Framme vid klöven :)
Världens bästa Charlie!!! :D
Vid björnhägnet:
Jadis
Jadis igen
Jadis väntar
Isak klar 


Charlie efter björnspåret <3
Spencer
Suzy
Spencer
Suzy
Suzy
Isak
Isak
Spencer i björnhägnet
Suzy vill iväg
Taggad Suzy
Spencer

Trött Isak
Spencer

Isak
Puma
Puma sträcker sig ;) 

Charlie och Jadis busar lite

Suzy
Jadis, Suzy och Spencer, Isak


Anlagsprovspappret:


Trööööött Charlie efter en helg full med viltspår <3 Det bäst han vet!
Jag är jättenöjd efter denna helg! Nu vet vi vad vi klarar av och vad vi ska träna på. Vi har gjort anlaget och nu kan vi börja med öppna klasser! Snart blir han SEVCH - jag LOVAR ;) 

Jag trodde inte han skulle kunna koncentrera sig alls men det gick verkligen toppen! Helgen kunde inte ha blivit bättre för oss! Jag är så glad! Och Charlie ligger nöjt och sover i sängen ;) Fina fina Charlie <3

1 kommentar:

  1. Låter verkligen som en kanon helg =) Stort Grattis till godkända anlagsprovet jag är säkert på att Charlie blir SEVCH i ett litet kick :)

    SvaraRadera