torsdag 28 maj 2015

"Det goda hundägarskapet - från desperation till inspiration"

Igår var jag på en föreläsning av Mervi Kärki om "Det goda hundägarskapet - från desperation till inspiration", som skolan fixat. Jag introducerades i en helt ny metod, fick lära mig en massa saker som man helt enkelt inte tänker på i vardagen, också allmänt mer om hundens språk och om ledarskap och status i en flock. 

Mervi började föreläsningen med att visa en kort film och förklara om de fel som hon gjort med sin hund då hon fick hem honom då han var 11 månader gammal (idag 12 år gammal). Det var mycket man kände igen sig i. Speciellt mycket med det att folk säger så olika och man kan få lära sig så mycket fel på kurser och liknande; saker som verkligen känns så fel.

Det startade sedan med följande; att kunna träna tillsammans med sin hund och lyckas är någonting som man gör efter att man byggt upp den stora och viktiga plattformen, som är grunden för träning. Jag tycker att det var väldigt viktigt i föreläsningen och det gjorde det hela intressant från första början och jag ville få en förklaring till hur man skulle kunna lyckas med det. Vi har ju så mycket problem i träningen och det är någonting som jag nästan får spader på ibland.. 

Den här plattformen handlar alltså om ledarskap, status och att få hunden att känna att du är den som tar ansvar över situationer - vilket ger en mindre stressad hund och en hund som känner att du har kontroll över alla situationer som ni hamnar i. 

Det här med status, ledarskap och respekt är någonting av det finaste som finns i djurvärlden. Det är inte någonting hårt eller någonting som man får med våld eller liknande. Utan det är mjukt, vänligt och fint. 
Status handlar inte om "jag är mer värd"; det handlar om "jag tar mer ansvar". Vilket även kräver att man är i balans och klarar av det. 

Hunden ställer följande fråga: "Vilken roll har jag gentemot dig?"
De lever i en värld som de inte förstår, och de ska inte behöva vara dem som tar ansvar i en flock. Det är du som människa som ska vara den som guidar, den som leder och visar - alltså bygga upp ett stort förtroende hos hunden till dig. Den måste lita på dig och veta att den inte behöver oroa sig.

Man ska aldrig straffa/säga till/"fya" en hund. Det är bättre att strunta i hunden om den inte lyssnar. Man ska ta bort hunden från sig/ignorera den istället för att säga till om den gör någonting som man inte tycker är ok.
Den ska heller inte vara den som sätter villkoren i flocken. Man ska ignorera/putta bort om den är på eller till exempel sitter och slår med tassen på en för att den "kräver" att bli klappad.
Respekterar hunden det och respekterar dig - då kan man bjuda in och kalla den till sig för att umgås med den och klappa och gosa hur mycket som helst. Det handlar alltså om respekt och vem som sätter villkoren.

Man ska ha i baktanke hela tiden att hunden inte tänker så som vi människor gör. Vi måste se och lära hur de tänker och inte visa mycket av våra egna känslor. Dock ska man såklart inte göra några ändringar om det känns helt galet fel eftersom att det är viktigt att man menar det man gör. 

Jag tog dessutom med mig några av de sista orden som Mervi sa; vilket är att man måste ha ett enormt tålamod. Är man inte själv i balans är det inte värt att ge sig an saker just den dagen. Man ska aldrig känna att man måste och man ska inte tänka så mycket på vad alla andra runtomkring (speciellt hundägare) tänker och tycker om en. 
__________________________________________________________________________________________________________________
Jag tycker att föreläsningen var mycket bra och den gav mig en hel del inspiration och idéer till hur jag ska bygga på ledarskapet i vår lilla flock. Jag tänker plocka lite "smått och gott" ur denna metod och använda de saker jag tycker är vettiga för oss och som jag tror på. 

Jag tycker trots allt inte att jag och Charlie har så jättestora problem. Jag vet att han står högre i status än mig och det är någonting som jag vill försöka ändra på. 
Jag tror att en statusändring kan ge oss en bättre relation, bättre och roligare träningsstunder och härligare promenader utan drag och jakt. Det är massor som vi behöver jobba på och jag vet att det kommer att ta tid. Tålamodet är alltså viktigt nu från min sida. 

Jag tror att den här föreläsningen gav mig en hel del. Jag ska inte säga att jag håller med om allt och tänker göra precis allt det som jag fick veta. För så mycket ändringar vill jag trots allt inte göra - jag tror att det då kan skapa mer problem än nytta. Men en massa inspiration fick jag som sagt! En toppen föreläsning!
__________________________________________________________________________________________________________________

Och går man på Real så vet man att man alltid får gofika när man är på sånt här! ;) 

3 kommentarer:

 1. Låter som en grym föreläsning! Skulle gärna gå på den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var verkligen grym! :)) Det tycker jag du borde göra - man får massor med inspiration. Speciellt när allt känns hopplöst för en själv ;)

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera