söndag 3 maj 2015

Svårt spårprov

Idag har vi varit iväg och deltagit på Sörmlands Taxklubbs ordinarie spårprov. Det var en ganska lång väg för oss att åka och vi fick gå upp rätt tidigt. Som tur var hittade vi rätt med en gång, vilket inte hör till vanligheten. 

När vi kommit fram till spårplatsen fick vi vänta en stund på domare och de andra två som också skulle bli dömda av samma domare som jag och Charlie. Vi lottade om spåren och jag fick spår nr 1, så det var bara att köra igång!

Rutan var en av de svåraste rutor jag någonsin varit med om. Den var mitt på en liten gräsplätt i en glänta i skogen, där domaren (även markägare) hade matningsplats. Så där låg det äpplen och hö överallt. Inte riktigt dem bästa förutsättningarna för en god start. Det gick inget vidare alls... Till slut tog han upp spåret, det tog säkert uppåt 10 min, och då bar det iväg i ett makalöst långsamt tempo. Han gick av spåret hela tiden och gick på annat. Jag tror att störningarna i rutan gjorde att det blev på tok för mycket för honom och han hade väldigt svårt att komma igång efter det. 
Återgången gick däremot betydligt mycket bättre, han ringade en del men bar sedan iväg i rätt riktning och följande sträckor gick toppen. Då visade han verkligen att han kan, en väldans bra fart och noggrannheten var på topp den med. Skottet gick super, han blev så taggad! Klöven var han väldigt stolt över att ha funnit i slutet och han var stolt och glad som vanligt efteråt!

Jag hjälpte honom inte någonting under spåret, han jobbade på själv hela tiden. Det enda som tog tid var rutan, och han fick inte ens hjälp där. Domaren behövde inte heller hjälpa. Trots det fick Charlie ett 2:a pris. Vet inte riktigt hur domaren fick det till en 2:a.. Kanske tyckte han inte att spårningsförmågan var på topp. Men det är domaren som dömer och jag ska inte säga någonting. Det gick rätt uselt så en 2:a var väl det vi förtjänade. Jag är i vilket fall stolt, för en sådan startruta som vi fick är inte direkt kul att få. 

Domarens kommentar: "Hunden startar tveksamt och får stöttas flera ggr. Har flera mindre tappter men kommer så småningom fram till spårslut och finner klöven."
Spårtid 35 min.
__________________________________________________________________________________________________________________

För övrigt så kan jag säga att det inte var en så trevlig dag. Kan säga det rakt ut att jag inte tänker vara med på Taxklubbens ordinarie prov igen. Första och sista gången var det idag. 
Jag har aldrig någonsin varit med om maken till otrevliga hundmänniskor. Det kom fler folk till samlingsplatsen i Mellösa efter spårproven (17 taxar, 1 dansk/svensk gårdshund, 2 cocker spaniels) då vi väntade på resultat och prisutdelning. De taxfolk som kom då var inte så kul att träffa. De tyckte minsann inte att andra raser än taxar borde existera, och jag skojar inte! Vilka kommentarer man fick, inget vidare kul alls. Det tog dessutom drygt 3 timmar att få reda på resultat. Grymt tråkigt faktiskt.
Tycker man så om andra raser så borde man inte bjuda in till annan ras på ordinarie prov. Då kan de lika gärna skippa det tycker jag. Jag ska i vilket fall inte vara med på något liknande igen! Vi ska hålla oss till rörliga framöver och SWTKs arrangemang.


Några mobilbilder från dagen:
Innan spårprovet!
Trött kille efter spåret!
I väntans tider på resultat.

Ett snyggt diplom fick vi i vilket fall! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar