tisdag 30 juni 2015

Hundträning när den är som bäst

Idag hade vi bestämt träff med Barbro (kennel Irish Tullamore's), som bland annat är uppfödare till Charlies pappa Hicklam och äger hans farmor Selma. Barbro tränar och tävlar och har gjort stora framgångar tillsammans med sina hundar och hon är en person som jag ser upp till väldigt mycket. Så det känns verkligen toppen att vi kunde få ihop en dag för träning så att jag kunde få en massa tips och idéer för hur sjutton jag ska lösa det här med Charlies eviga nosande och allt annat kring träningen som inte går så bra för oss.

Direkt när vi kom fram till Norrköpings BK, där vi skulle vara, så fick jag en liten lektion. Han står ju och nosar DIREKT när vi kommer fram till ställen. Han liksom hänger ner i backen vid parkeringarna och nosar som en jag vet inte vad.. Och då är det alltså så att när han börjar även där så är det bara att jag inte tolererar att han gör det. Upp med huvet på honom och sedan hålla honom så kort att han inte kan nosa runt. För sådant ska man inte göra när man ska träna eftersom att det inte är en massa nosande som vi vill ha. Där måste jag alltså vara väldigt konsekvent och bestämd.
Sedan satte vi upp en liten rallybana och gick den lite utan hund och diskuterade det där med avståndet till skyltarna och hur man ska gå för att ge hunden så mycket plats som den behöver för att kunna utföra de olika momenten. 
Jag kommer lätt för nära skyltarna och glömmer bort att man faktiskt har en halvmeter att spela på - och är det hunden som är närmast skylten/konen så är det den som har den där halvmetern att spela på eftersom att den då är innerst.
Denna bana körde vi.
Efter att Barbro visat lite med hur hon värmer upp och hur hon tränar med sin Kelly så var det då vår tur att värma upp lite och gå banan för att Barbro skulle kunna se vad hon kunde hjälpa oss med och hur vi skulle lägga upp det hela.

Så just vid start är det MASSA belöning som gäller för just där skyltarna är och inne på banan ska ju vara den roligaste platsen på jorden. Han ska ha förväntningar av att vara där och förväntningar över vad vi kommer hitta på tillsammans. 
Sedan är det även att så fort han gör någonting som är sådär extremt klockrent och sådant som man vill se mer av så är det bara att belöna massvis även där och kanske springa en sväng och busa och leka och sen springa tillbaka in på banan och köra vidare. Hunden måste ju känna att det är värt att göra rätt och värt att göra matte sådär glad. Så det tränade vi väldigt mycket på, en massa massa belöning - gärna överdriva den lite också. Om man ens kan säga att man kan överdriva.. Nej skulle jag nog säga. Det är väl det som är meningen? Jag tycker det i vilket fall!

Vi tränade separat på fronter, gå nära skyltar, lägganden, stå och lite omvänt lockande med både godis och leksak. Små pauser tog vi hela tiden och en del som passet byggde mycket på var att där jag band upp Charlie - det var hans plats där hans träningsgrejjer var och hans vatten, alltså hans trygghet och dit vi skulle bege oss efter varje liten träningsgrej för att få fram belöningar och sedan få lite vila. Det är viktigt för dem att ha en sådan plats, speciellt på nya ställen - så att de verkligen kan koppla av.

Jag ska för det första börja bli tydligare i min handling och i mitt språk över hur jag visar Charlie, använda fler kommandon. Det är även viktigt att jag är snabb i vad vi ska göra och inte blir långsam vid skyltarna så att han hela tiden har något att tänka på där - att jag inte gör att det blir tråkigt eller att han hinner sätta sig eller liknande om han nu inte ska göra det. Om jag är för sen med att säga sitt vid en skylt där han ska sitta och sen stå så kan det göra att han hamnar för långt fram i sittet och då blir det svårt för mig att visa honom stå med handen eftersom att jag då måste sträcka mig så mycket framåt. Så det är ganska mycket små saker men ändå viktiga saker som kan göra att mycket ändras till det bättre för oss.

Jag ska även låta honom jobba mer för godiset, ha flera olika goda sorter, och inte bara mata honom med det. Utan kanske låta honom jaga det i min hand och kämpa lite för att få det av mig. Allt ska bli till en kul lek och på så vis kommer jag att få en Charlie som tycker att jag gör så att han alltid har det skoj och då har vi ju även skoj tillsammans. 

Sen även det här med vilken hand jag ska belöna med när vi tränar. För vänsterhandling ska jag belöna utifrån Charlies huvud med vänsterhanden och högerhanden måste jag jobba bort för mig själv för jag har den alltid framför mig och då får han fokus på den, vilket leder till han han tränger mig rejält. Senare när vi börjar med högerhandling så ska jag belöna med höger i det så att det blir fokus på den sidan då och inte vänster. Ganska simpelt - men sådant som jag inte har tänkt på själv innan. 

Under hela passet så märkte jag under tiden hur han blev mer och mer samarbetsvillig och kämpade på. Jag hade honom lös i stort sett hela tiden och han hade inte en tanke på någonting annat. Det var någonting av det häftigaste jag varit med om ärligt talat. Allt bara släppte och han såg bara mig och ingen annan (förutom Barbro då för hon var ju också riktigt skojj ju ;). Allt gick så mycket bättre då och han gjorde allt klockrent väldigt snabbt eftersom att han märkte att han fick värsta bästa belöningarna då han gjorde så som jag ville att han skulle göra. 


Det vi behöver träna på:
- Snabba och raka lägganden vid sidan
- Raka fronter
- Mer omvänt lockande i träningen 
- Stå (stå stilla)
- INGET NOSANDE (avleda direkt/bryta om han gör så)

Vi testade två olika metoder för snabba lägganden när vi var där men han tyckte att det var riktigt obehagligt och ville inte alls. Vi fick inte till de läggandena som vi ville ha. Fick då tipset att träna snabba lägganden på platser där han känner sig trygg och där han brukar ligga ner. Så vi ska börja träna snabba lägganden i sängen hemma ;) Det är en trygg plats för honom och han ligger gärna ner där.

För att få till raka fronter ska jag belöna med godis mellan mina ben/ta ett kliv bakåt så att han blir rak. Även att jag ska vara mycket tydligare då jag visar fronter och verkligen ta ut båda armarna så långt det går och visa ordentligt - inte bara med en arm. Där ska även läggas in kommandot "front". 

För övrigt hur jag ska lösa resten är mest att bara belöna då det är sådär riktigt klockrent. Han kan allting egentligen - det är bara att jag varit för snäll med vad han ska göra för belöning. Han måste få jobba lite mer för det och börja tänka mer själv. Ska han ligga rakt/sitta si eller så/stå på ett visst sätt - ja då ska han göra det också och då får han fundera ut själv hur det är han ska göra för att matte ska bli nöjd. 
Sen när matte är nöjd...ja då är det belöning - och de belöningarna kommer från och med nu vara groteskt roliga och bra! Det är mitt mål med allt just nu! 

Vad vi kommer ha kul och vilken toppen hund jag har!!! Jag lärde mig otroligt mycket idag och jag tror att det här kommer att hjälpa oss mer än vad något annat hjälpt oss förut! Hundträning när det är som bäst!! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar