söndag 27 september 2015

SWTK KM i viltspår 2015

Då var SWTKs KM i viltspår över för i år. Vi är precis lika slut som vi varit de två tidigare åren som vi varit med. Dock snäppet mer slut skulle jag nog tro, och det med tanke på att vi åkt hela långa vägen till Vänersborg. Men det var ett riktigt roligt äventyr och en riktig toppenhelg!

I lördags morse hämtade pappa upp mig och Challeman här i Nyköping (och våra 1000 grejer som jag packat ner i x antal väskor) och så började vi den långa resan ner mot Vänersborg. Vi tog det rättså lugnt och stannade till och pausade flera gånger. Vi var framme runt klockan 15 vid Ursand Resort & Camping, där vi skulle övernatta i en liten stuga som vi hyrt. 
Eftermiddagen tillbringades inne i Barbros och Åkes (Kennel Irish Tullamore's) husvagn med Selma (Charlies farmor), Peggy och Kelly. Det blev en massa hundsnack och gott fika - supertrevligt! :)
Selma
Selma igen :) 
Senare den dagen gick vi en liten prommis längs med vattnet och så blev det att ta kväller ganska tidigt så att vi skulle orka upp nästa dag, alltså idag.

Klockan kvart över åtta imorse åkte vi mot samlingsplatsen där vi skulle lotta om spår och domare, och även där vi skulle vara då resten av dagen. Vissa av oss (12 st ekipage) fick åka iväg en bit för att gå sina spår medan andra fick vara kvar. Challeman & jag fick vara kvar och vi var sist ut, med nummer fyra som start, hos vår domare. Så det blev en bra stunds väntan och nervositeten steg hos mig då det kom tillbaka ekipage en efter en som berättade att de mött älg och fått massvis av viltstörning. Så det blev minst sagt spännande!
Sen var det då äntligen vår tur och Charlie var på hugget och taggad. I rutan hittade han något som luktade intressant innan han lätt tog upp spåret och började jobba. Han gick toppen första biten och sedan stördes han av någon väldigt stark och frän lukt, vilket tydligen var rävkiss enligt domaren, så där var han duktig som fortsatte igen tycker jag. Många diken var det att hoppa över i spåret - vilket Charlie tycker är skojigt! Resten av spåret gick kanon, utom några gånger då han gick på älg vid sidan av spåret, men han spårade ändå självmant vidare. Han visade ganska tydligt att han inte jobbade just vid de tillfällena men jag har så himla svårt att läsa honom så jag måste verkligen lära mig att förstå mig på hur han jobbar.. Men i vilket fall så grejade han spåret och klöven fann han och den var superpoppis som vanligt och extremt mumsig! Så så duktig var han - med tanke på all viltstörning också!

Domarens kommentar om provförloppet: "Ringar i sökrutan 1 gång, tar därefter direkt spåret. Markerar troligen räv flera ggr sträcka 1. Perfekt återgång, vinkel 2 men går strax ut 20 m på älg. Blir likt stående men är strax åter. Jobbar därefter fint utan problem". 
Charlie spårade på 20 minuter, fick ett 1:a pris och det gjorde att vi knep femte placeringen (för tredje året i rad) och jag är sååå nöjd med honom! Bästa killen!!! Bara matte som är sådär obra så att hon inte kan läsa honom riktigt! x)

Tipsen jag fick var väl att jag inte ska gå med honom från spåret då han bara står och sniffar runt och då jag ser att han verkligen inte jobbar i spåret. Jag ska då bara stå still och ge honom lina och vänta på att han går tillbaka. 
Men jag blir så himla nervös också under spårprov och jag litar lite föör mycket på honom i vissa lägen och följer bara med. Så jag får helt enkelt bli bättre på att läsa honom och fokusera på att han ska se ut som att han jobbar hela tiden i spåret och inte sluta mitt i. Gör han det sen och inte bryr sig om minsta störning så kanske vi någon gång får ett HP - det är vårt nästa mål. 


Stenhård konkurrens var det i år. På prispallen fick alla 1:a och HP och det var otroligt jämnt. Så himla duktiga wheatens det finns och med tanke på allt vilt idag så är det verkligen otroligt med resultaten som blev! 10 hundar fick 1:a pris och de andra 2 hundarna fick 2:or. Så inga 0:or eller 3:or - det är ju toppen! Vilket super KM det blev i år - jag tror att alla håller med om det! :)


Fr. vänster: 3:a Åke & Selma, 1:a Karin (Per som förare) & Mingus, 2:a Per & Spencer, Stacey med sitt championat!
Dante!
I väntans tider!

Fina priserna! 

Challeman fick ett fint diplom med sig hem också! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar