torsdag 26 november 2015

Föreläsning om arbete med vårdhund

I skolan läser jag en kurs som heter "djurassisterad verksamhet" och under den här terminen har vi mest bara introducerats kort i vad det är för något och vad det innebär med att jobba inom en djurassisterad verksamhet. Jag har fått upp ögonen mer för det och jag tycker att det är väldigt intressant och roligt och något som jag faktiskt väldigt väldigt gärna vill jobba med i framtiden. 

Idag under hela eftermiddagen var vi iväg till Nyköpings BK och lyssnade på en föreläsning av Öystein Johannessen Quiding som har BCn Othello. De arbetar med äldre och demenssjuka i Stockholm och Othello är en av Sveriges mest erfarna vårdhundar. 2014 fick han en utmärkelse från Drottning Silvia för sitt arbete och nu i år blev han "Årets sociala tjänstehund", från SKK. Öystein hade även med sig Bellman, som också är en BC, och som ska påbörja sin utbildning till social tjänstehund nästa år. Behöver jag säga att jag tycker att det var jäääätte häftigt att få den här möjligheten..? Jag tyckte det var jättekul och jag hade sett framemot den här dagen ända sedan jag fick veta att vi skulle få gå på denna föreläsning. Helt klart bästa skoldagen i mitt liv hittills ( och jag går på en väldigt bra skola ;) ).

Föreläsningen fick en att verkligen få hänga med från början om hur länge vi faktiskt levt med hunden och varför vi fungerar så bra ihop med den - att vi och hundar lever som i en symbios med varandra. Så har det varit såpass länge att man kan säga att hundarna är genetiskt sett programmerade till att följa våra signaler. Exempelvis så att hundar vet att om vi pekar åt ett hål så kollar de dit, de följer vårt pekfingers riktning och förstår vad vi menar även om vi inte har lärt de det. Det är helt otroligt tycker jag. Helt sjukt och fantastiskt.

Det här med vad hunden har för effekt på människan och hur det fungerar i kroppen med producering av hormoner av olika slag fick vi veta mycket om. Olika övningar som kan göras tillsammans med vårdhund som hjälper personer med neurologiska sjukdomar fick vi också veta mer om - och även se lite av praktiskt som de visade där. Att en vårdhund kan hjälpa en person så mycket, det är helt otroligt. Solskenshistorier berättades för oss och det är så fint att höra hur arbetet har fått äldre att få tillbaka livsgnistan, hur det har fått de att klara av att göra saker trots sjukdom och hur det får de att inte behöva ta mediciner. Hunden kan vara deras medicin och ersätta medicinerna helt. Hur fantastiskt är inte det?

Sen togs det även upp mycket mycket mer kring just det här med hund på offentliga platsen som då t.ex. äldreboenden och sjukhus. Allt det här med regler utifrån djurskydd (för hundens säkerhet), hygien, arbetsmiljö och livsmedel - och hur man ska tänka kring allergier. Huruvida en hund är lämplig/olämplig (lämplighetstest), hur man utbildar sig och sin hund, kostnader och hur lång tid det tar etc. Det viktigaste är att hunden trivs med det och att den älskar det den ska jobba med - det måste vara det bästa den vet. Annars fungerar det inte. Vårdyrket för en hund är väldigt stressigt och krävande och därför sa Öystein att de tre viktigaste sakerna hos en lämplig vårdhund är att den är social, stabil och att den är smart (lättränad). Hundar som klarar lämplighetsbedömningen inför eventuell utbildning är därför väldigt "udda" och det är mindre än 10 % som faktiskt klarar lämplighetstestet. 

Jag har typ 6 A4 anteckningar från föreläsningen och jag tänker inte berätta så mycket mer om inte så önskas för jag skrev typ lite kortfattat och översiktligt om det mesta här nu i detta inlägg. Men jag som verkligen tycker att det här med sociala tjänstehundar är något otroligt bra och roligt och något som jag gärna vill jobba med - tycker i vilket fall att den här föreläsningen var guld värd och den var jätteintressant att lyssna på, och det var en ära att få träffa dem idag! 

Nu är jag ännu mer sugen på att jobba inom det här och även om det inte blir med Charlie så blir det säkerligen med någon annan hund senare i livet! :)


Othello demonstrerar "hundbingo"!
Gos med Bellman under fikapaus!

4 kommentarer:

 1. Åhh va kul :) vi har också snackat om det i skolan

  SvaraRadera
 2. Åh vilken intressant föreläsning. Jag hoppas vi får något liknande någongång, det skulle vara jättekul! Är inte alls avundsjuk ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jätteintressant! :) Hoppas det med - är verkligen jättekul!

   Radera