söndag 21 februari 2016

Rallyhelg med wheatenfolk!

Den här helgen har jag och Charlie tillbringat nere i Norrköping på Annas Hundlya där Barbro Axelsson hade en kurs i rallylydnadens tecken; inriktat på avancerad och mästarklass! Den var ordnad via SWTK så vi var 7 st deltagare (vilket var max) och så Barbro med sin Kelly. Alltid så kul när man är iväg på grejer där bara den egna rasen är med - det har jag säkert sagt en miljard gånger här men så är det verkligen tycker jag!
Ett stort plus med helgen var att vi fick sova där på hunddagiset i hundboxar och verkligen vara tillsammans med våra hundar hela tiden. Det var jättebra planerat och mysigt och alla hundar var så lugna och duktiga och verkade tycka att allt var riktigt trevligt och bra de också. Att träningsytan i hallen var med boxarna omkring gjorde också saken väldigt bra tycker jag för då kunde alla hundar sitta inlåsta medan en eller två tränade och så behövde man inte oroa sig för saker runtomkring utan man kunde fokusera på bara sig själv och hunden. Störning blev det ju också då med tanke på alla kompisar runtomkring - sånt är ju alltid bra!


På fredagskvällen gick vi igenom helgens upplägg och åt middag tillsammans och installerade oss. Lite senare gick vi dessutom igenom skyltarna i avancerad klass och när vi var klara med det och hade promenerat med hundarna lite också så var det dags att ta kväller för då var klockan redan elva. Ska man upp tidigt så är det ju rätt bra om man sover då, faktiskt ;)


Lördagen blev fullspäckad men såå rolig och lärorik! Upp tidigt, promenad och äta frukost och sedan körde vi igång kl 9 med skyltarna. Barbro och Kelly visade skyltarna för oss under hela dagen och vi var klara runt kl 16 med alla och då hade vi hunnit med promenader under dagen också, lunchat och tränat massoor! Såklart!

Charlie var faktiskt helt otrolig tycker jag! Han var jätte jätteduktig - han var med och han försökte så gott han kunde och han var såå glad hela tiden! 

Han tyckte väl mest att jag var så konstig som inte förstod vad jag höll på med vid alla skyltar och stannade upp och tänkte på vad jag skulle göra hela tiden. Så det var väldigt förvånande för mig att han var såpass med ändå eftersom att han trots allt märkte att jag hade noll koll och hade svårt att göra så många saker samtidigt. Försöka klara skyltarna och försöka visa Charlie vad han skulle göra. Det mesta gick väl bra, men samtidigt vet jag ju att det är MASSOR av det som vi gick igenom som Charlie absolut inte kan än. Men så är det ju, man kan inte allting från början. Så jag var i vilket fall kanonnöjd med min kille! 

På kvällen efter promenader och lite vila åkte vi och köpte pizza och hamburgare och åt oss mätta så att vi alla typ rullade fram. Jag kände mig lite så iaf; totalt proppmätt! Och sen dröjde det inte länge förrän det efter kvällssnacket och godisätandet var dags för att sova igen. Vi var nog egentligen lika trötta som hundarna och somnade snabbt och ovaggat. 


Söndagen blev även den fullspäckad. Idag skulle vi hinna med alla mästarklass skyltar och hinna med att gå en liten avslutande bana med skyltar från både avancerad och mästare, och det innan klockan 14. Men det hann vi faktiskt med marginal och det var inga problem alls med det.
Så vi körde igång tidigt imorse också och började med träningen klockan 9. Idag märktes det på Challe att han var riktigt trött och han tyckte väl att det var lite jobbigt. Men han försökte ändå och han hade finfint fokus då vi försökte oss på skyltarna. Att träna inkallning med fart var ju inte det lättaste eftersom att Charlie högsta växel idag var trav (en långsam sådan).

Banan som vi gjorde på slutet av dagen gick väl lite sisådär. Charlie var med och det var inga problem med det alls men min hjärna var faktiskt inte med överhuvudtaget och jag signalerade fel och otydligt och dåligt till Charlie. Men jag känner mest att bara man vet om det och kan göra det bättre senare - så är det bra. Nu tränade vi bara och det var första gånger vi körde skyltar från de här höga klasserna och efter en hel helg med så mycket nytt så var ju både jag och Charlie helt slut! Men vi försökte och vi tog oss igenom banan! :)
Kelly!
Kelly demonstrerar en backa övning!
Diezel!

Det jag tagit med mig från kursen som vi behöver träna på/ska börja med:
* Få till en 'tävlingsbelöning', exempelvis att man klappar händerna varje gång man ska ge godis under träning så att han kopplar det med någonting jättebra och belönande. Att få till att han triggas av just det så att jag kan få upp uthålligheten på honom på tävling och att jag kan belöna honom på det viset i banorna så att han orkar hela vägen och vet att han gör rätt.
* Träna stadga i stå framförallt men även mycket i ligg och en del i sitt. I stå måste vi jobba med att han ska kunna stå just kvar, och det trots att jag rör mig.
* Fotgående på höger sida och mycket högerhandling. Kommando: tof.
* Snabba lägganden och läggande under gång måste vi träna på och lära in. Även ställande och sättande under gång.
* Lära in backa i fotgående med hjälp av väggar och tänka på att belöna det lilla och sedan utöka.
* Lära in backa i front med hjälp av plankor eller liknande på sidorna som han ska backa emellan. Det är för att få honom rak. Belöning bakåt: så att han inte vill framåt just i det läget.
* Träna på fronter, att fronter inte bara är sitt utan att det också kan vara stå. Raka fronter är något vi också måste fokusera en del på.
* Träna på att skicka över hinder och hindersäkerhet. Jag måste komma ihåg att jag får springa ikapp honom där. 

* Sitbyte framför och bakom - mer flyt i det hela.
* Mycket överträning = mycket störning. Leksaker och godis utspritt osv.
* För att göra fotgåendet roligare kan man gå på ett annat sätt. De visade på kursen att man till exempel skulle gå som en soldat/gå på knä/vingla osv. Det gör att hunden tycker att man är mer spännande - såklart, riktigt konstigt sånt där ju!
* Backa in på plan och belöna minsta ögonkontakt med lek och bus så att man känner att man verkligen har den där kontakten när man ska in på planen och träna.
* Få ett flyt i alla skyltar och inte stanna upp.
* Träna på snurrar inåt på båda sidor och tänka över vilket ord jag ska ha för vilken typ av snurr eller om jag ska ha handvisning och samma ord.
* Variera mitt godis mer än vad jag brukar göra så att han inte tröttnar och blir omotiverad.
* Träna på hur jag ska ha fötterna i "sitt, sväng vänster, sitt" och i "sitt, sväng höger, sitt".
* Bakbenskontroll i alla svängar, speciellt i de nämna ovan.
* Alltid två godishänder då vi tränar sidbyten och fronter så att jag kan hjälpa honom med båda armarna och möta upp med godishänderna för att byta osv.
* Inkallningen - farten.
* Jobba med kedjor av olika slag för att jobba upp uthålligheten. Exempelvis lägga ihop tricks som han ska göra efter varandra för att sedan få belöning. Korta rallybanor som sedan ökas ut då och då för att träna just uthålligheten.
* Framåtsändande till kon. Lära in att han ska runda konen, stå på nära håll i början och sedan utöka avståndet. Lära in att han ska stanna där på kommando stanna. Kommando "kossan".
* Bärande av föremål - jobba upp honom mer och trigga igång att föremål är roliga. Kampa och leka. Få honom att ta det och sedan belöna massor så att han verkligen förstår att han är duktig!Det jag framförallt tar med mig är att jag ska våga mer och kunna "släppa loss". Det fungerar mycket bättre för Charlie om jag slutar vara så nervös och tänker på andra omkring hela tiden. Det viktigaste är att han verkligen är med och att han har det toppen kul och att jag också har det. Jag måste lära mig att jag och Charlie ska vara i vår egen lilla bubbla då vi tränar och tävlar och verkligen få upp intresset för att träning är roligt. Han är inte svår utan det är bara jag som måste våga och jag måste komma på knep och lära känna honom bättre. 
Så nu är vi på g och jag är jätteglad att jag var med på den här kursen. Den gav mig hur mycket inspiration som helst och jag är väldigt taggad på att börja träna nya saker och jobba mycket med det som vi har problem med så att allt kan kännas sådär riktigt riktigt bra hela tiden! Så vill jag ha det iaf! Och jag är ganska säker på att vi kan ha det så, någon gång. Det är bara att man inte ska ge upp, ha tålamod och inte bry sig så mycket om alla andra!


Challeman & Barbro!! 
Såhär trött var bästisen då vi kom hem idag, heeelt slut! <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar