måndag 2 maj 2016

Viltspårsdag!

Idag har vi haft besök av Barbro & Åke med deras wheatens Peggy, Kelly och Selma (Charlies farmor). Vi hade planerat in att träna viltspår tillsammans och det passade perfekt idag då jag hade en ledig dag från skolan. Så äntligen skulle jag få tips och lära mig hur man faktiskt lägger återgångar! Sånt har jag nämligen inte förstått mig på förut! 

Så vi började nästan direkt med att lägga spåren och Åke hjälpte mig med att lägga spåret till Challe. Charlie fick en spår som jag tror var runt 500 m och där fick han 3 återgångar, mest för att jag skulle lära mig hur man lägger dem. Så nu kan jag det - äntligen! I spåret la vi dessutom ut klövar på de lite längre sträckorna, tre st totalt + en vid spårslut. 

Under de timmarna som spåren fick ligga och kallna satt vi och fikade i solen och pratade hund! Supertrevligt och just denna dag var det så himla fint väder så det var ett stort plus i kanten! 

Sedan var det dags att bege sig upp till spåren och börja jobba! Charlie var taggad som bara den och visste såklart precis vad som skulle ske. Han tog sedan upp spåret väldigt fint och jobbade på i ett bra tempo. Första återgången gick lite sådär, han hade lite annat som störde och han ville gärna till upp vad det var. Vinden hade även gjort att spåret spridit sig en hel del. Men jag lät honom lösa det själv och det dröjde inte lång stund innan han fortsatte på nästa sträcka. En liten återgång hade vi igen efter det och det gick kalasbra! Under kommande sträcka var en klöv utlagd och den hittade han och då var det lek, bus och kampa med den som gällde! Bytte gjorde vi sedan med godis och så fortsatte vi. 
Den sista återgången gick inget vidare. Där hade Charlie det jobbigt, han började bli trött i värmen och det blåste på som attans. Han hade svårt att hitta rätt vid återgången då vinden låg på åt helt fel håll och han visste helt enkelt inte vart han skulle ta vägen. Han frustrationsåt gräs och efter en del om och men så hittade han sträckan efter bloduppehållet efter återgången och så kunde vi slutföra spåret. Ytterligare två klövar var under de sista sträckorna. Den ena brydde han sig inte om (vilket såklart också är bra med tanke på att han helst ska välja spåret i allra första hand) och den andra hade vi skoj och busade med! Likaså vid spårslut!

Tipsen vi fick är följande:
- Träna mycket återgångar (små varierat med lite större, kanske även istället för vanliga vinklar) och i början även tänka på att det ska vara lätt för honom att fortsätta genom hela återgångarna så att vinden hjälper en del.
- Lägga korta och lite kluriga spår.
- Ha med vatten i spåret så att jag kan erbjuda honom det då han tycker att det blir lite jobbigt. Då är det bara att stanna upp honom och ta på lite vatten på nosen. Det är lätt att de får pollen och annat i nosen under spåren som kan irritera och göra att de fnyser och vill ha bort det och i de fallen är det ju såklart sjyst om man hjälper till lite som förare och tar bort det och blöter nosen lite så att det underlättar!
- Inte träna så ofta (han tröttnar lätt eftersom att det är så mycket enklare än bruksspår).
- Ha klövar i spåren och även små godisburkar, speciellt godisburk i slutet så att slutet blir snäppet roligare.
- Då han stannar upp så ska jag ta något kliv framåt så att han kommer igång igen.
- Jag ska vara tyst i spåren och bara berömma då han tar upp spåret för under resten av tiden kan jag råka berömma fel saker eftersom att jag inte vet hur spåret går, det är det han som vet.

Så kort sagt ska vi jobba med lite svårare spår, lite kortare spår och med en hel del överraskningar så att det hela tiden händer saker. På så vis kommer han förhoppningsvis tycka att spåren blir mer intressanta vilket väcker mer intresse hos honom så att han slutar kolla in annat runtomkring och blir mer spårnoggrann. 

Charlie efter sitt spår! 
Selma & Challeman!
Barbro & Peggy vid spårslut!


2 kommentarer:

  1. Riktigt kul att läsning som den spårnörd man är!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du tycker det! :D

      Radera