lördag 23 juli 2016

Att träna hund är inte lätt...

Träna hund är nog något av det svåraste som finns ibland, inte alltid såklart. Men när man inte riktigt har koll själv och på något vis försöker lära sig tillsammans med sin hund så går det väl inte alltid riktigt som man tänkt sig. Jag är nog en sådan som behöver lite mer kött på benen innan jag ens försöker mig på saker med Charlie. Så jag måste börja läsa på mer innan jag testar saker med honom för det är så himla lätt att någonting går tokigt.. Å andra sidan är det väl så att när det går tokigt så lär man sig någonting av det och kan göra något bättre av det istället och komma vidare på det viset. Men jag tycker inte om att köra på det spåret och jag vill helst av allt bara undvika det. 

Jag tycker att det är så otroligt lätt att påverka Charlie negativt. Om jag råkar göra det för svårt för honom och till exempel lägger ett spår som han sedan inte klarar av - då har ju han misslyckats.. För min del är det inte så, jag berömmer minsta lilla han gör bra och försöker peppa honom framåt ändå och han är visserligen glad i de stunderna som han förstår vad det är jag berömmer och vad det är han gör bra. Jag går alltid ifrån träning med en otroligt glad hund för jag kan inte klandra Charlie för det som inte går bra - jag kan bara klandra mig själv. Så det är väl mest det jag får en klump i magen av. 

Jag tänker väl att själva grejen med att träna hund är att man ska göra det så enkelt för hunden att den absolut inte kan misslyckas. Man ökar svårigheterna successivt och på det viset kommer man framåt. 
Men hur vet man då hur mycket man ska öka i svårighet? Vad blir en lagom utmaning? Är det för lätt så kan det ju bli åt andra hållet istället; att hunden hittar på annat och bara "lallar runt" och är det för svårt kan man behöva backa mååånga steg för att komma tillbaka till där man varit. Bara den där känslan att inte förstå vad matte vill kan enligt min uppfattning knäcka vissa hundar på något vis. Självförtroendet måste byggas upp och man får göra det så otroligt enkelt för hunden så att allt känns simpelt och kul hela tiden. Det är väl det som det egentligen ska göra hela tiden när man tränar hund, för allt man visar och tränar ska vara så otroligt tydligt för hunden att ingenting kan gå fel. Men det är svårt. Det är svårt att veta hur man ska göra och det är svårt att kommunicera med djur. 

Jag vet att jag inte borde tänka på det här viset och inte känna såhär kring att det är JAG som misslyckas hela tiden och att det är JAG som inte gör rätt. Jag är så rädd för att misslyckas och för att jag ska "förstöra" min hund. Jag vet att han inte tar sig så illa vid som jag kanske tror, för bara jag inte visar någon besvikelse mot honom och ignorerar det som är tokigt och berömmer det som är bra så kommer inte han att känna att han har misslyckats. Det är väl egentligen experimenterande som hundträning går ut på för alla hundar är ju så otroligt olika och alla är vi nybörjare någon gång. Och just nu är jag nybörjare på det här med hundträning och jag lär mig saker hela tiden och jag hoppas att det tar mig framåt mer än vad det faktiskt känns som att det gör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar