torsdag 11 augusti 2016

Viltspår

Fick för några dagar sedan ett sådant enormt viltspårssug och nu tänkte jag att det var på tiden att vi tränade lite. Vi har inte viltspårat sen i våras och pausen jag tagit har mest varit för att det har varit så otroligt varmt i sommar och för att Charlie inte ska behöva göra det för ofta för han tröttnar lätt på saker och ting. Eller så är jag bara dålig på att göra det roligt för honom... Jag vet inte.

I vilket fall så blev upplägget lite på samma vis som det senaste spåret. Fokus på återgångar och motivation och därmed flera klövar i spåret. Och eftersom att jag tänker börja vara mer strukturerad och planera träningen med Challe så ritade jag en JÄTTEFIN (eller inte) karta på hur jag skulle lägga spåret dagen efter. 

Ha iaf läst mig till att man kan lägga återgångar som en t-korsning och det ser ni på den andra uppritade återgången. Ändrade dock litegrann i spåret och la en oblodad vinkel i slutet istället för blodad. Tänkte att det kunde vara lite bra att träna på. 

Så imorse var jag ute och la spåret innan jobbet och så gick vi det när jag kommit hem igen, så liggtiden blev runt 8-9 timmar och 580 m långt. Vill tillägga att det blåst en del och regnat under liggtiden och att jag drog vildsvinsklöv vilket för Challe är en ganska ny doft. 30 min tog det för honom att ta sig igenom det. 

När vi gick mot spåret idag på kvällen så var det rätt varmt, Challe var taggad för han visste ju vad vi skulle göra och det var för övrigt en bit att gå så han hann bli lite seg redan innan. Men i vilket fall så gjorde det nog saken lite bättre. Han slarvade inte ett dugg första sträckan och rättade sina egna fel och tog allt i en lugn och fin takt. Återgången förstörde jag lite för honom då jag skulle ta en snitsel och han undrade vad sjutton jag höll på med och kom av sig helt. Där snurrade han alltså runt en tag innan han kämpade sig vidare. Alla sträckor tycker jag gick kanonbra och återgångarna löste han även om det kanske inte blev klockrent. Vet dock inte ens själv hur man helst vill att hunden ska ta återgången så det måste jag ta reda på. 
Sista sträckan var han dock väldigt trött och jag hade bitit mig i tungan hela spåret för att inte säga någonting till honom utom när vi kampade med klövar och skojade, men där taggade jag faktiskt upp honom och sa att "Challe nu kööör vi, sista biten kom igen!" och då vart han nästintill hyper istället och körde på som bara den och var jäätteduktig! Oblodade vinkeln gick kanon och han tog sig till spårslut lätt som en plätt. Så ibland tycker jag att man kan få peppa igång lite och prata så för alla hundar är väl olika och just Challe behöver nog det ibland, lite stöd och beröm. Annars är det så lätt att jag påverkar honom på fel sätt och berömmer fel saker, så för det mesta ska jag ju vara tyst. Men lätt är det då inte - så där har matte en utmaning!

Har iaf efter dagens spår kommit fram till att jag tänker lägga några korta spår med återgång till honom och bara jobba lätt med honom. Typ raksträcka-återgång-raksträcka-slut. Och så tänker jag inte sätta ut några snitslar vid återgången för då stör jag bara honom när jag ska ta dem, så det är ingen ide. Bättre att bara lita på hans näsa istället och låts honom jobba ostört. 

Sen vill jag även försöka gå något/några spårprov i år ändå, det har vi ju inte gjort alls i år än. Så nu kör vi Challe! Jag ska göra mitt bästa och försöka göra så att vi kan bli så bra som vi bara kan :) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar