tisdag 2 maj 2017

Viltspårsträning

Förra året körde vi hårdkörning med återgångar och under denna säsong har vi mer fokus på störningar i spåret och svårigheter som vi kan stöta på. Kort sagt gäller det att Charlie ska kunna vara mer noggrann i spåren och han ska ägna sig åt just spåret och inte åt annat. Så det är mitt lilla projekt som jag ska försöka fixa. 

I söndags la jag två spår åt Charlie som han sedan fick gå på måndagen. Det ena spåret blev ett lättare spår än det andra men de hade båda olika störningar och svårigheter som gjorde träningen väldigt bred för att jag ska kunna forma träningen framöver efter vad vi verkligen behöver träna på.

Så min slutsats blir att jag framöver kommer att lägga spår i utmanande miljöer, för glädje, iver och motivation det har han verkligen. Han måste bara förstå att han inte kan hålla på med annat då vi ska jobba i spåren. Med utmaning tror jag också att han själv kommer att bli mer koncentrerad och arbetsvillig än om det så att säga är för enkelt för honom, för då har han snart inte längre någon lust för då blir han omotiverad. 
Jag ska ha många snitslar i mina spår så att jag lättare kan lära mig att läsa av honom då han går av spåren och i de fallen hålla i linan så att han förstår att han inte kan göra annat utan att han då stoppas och får återgå till spåret igen. Jag ska helt enkelt försöka bryta det beteendet. Han ska få mycket beröm då han går rätt för att jag ska visa honom att han verkligen är duktig i de lägena. Sluten ska också förstärkas med extra mycket bus och belöning så att han blir ännu mer motiverad till att jobba. 
Vissa spår ska även läggas som små motivationsspår med korv och liknande i under spåret, samt även flertalet klövar/andra viltdelar, så att han inte tappar den motivation som han har med den träningen vi kommer att lägga ner framöver. Det har hänt förut, och det vill jag inte riskera! Så såna lite kortare och bara roliga träningsspår har vi provat på förut vilket han verkligen tycker är kul!

Spår 1:
- Liggtid: 23 timmar
- Längd: 510
- Vinklar, 2 återgångar, 3 st bloduppehåll (40 m, 20 m, 22 m).
- Störning: gryt, bajs, viltstigar samt varierande mark.
- Spårtid: 15 min


Spår 2:
- Liggtid: 32 timmar

- Längd: 300 m
- Vinklar, 2 st bloduppehåll (20 m, 30 m).
- Störning: mycket vilt i området, varierande mark, korsande stigar.
- Spårtid: 12 min

Vi körde lite "jaga-lekar" med klöven efteråt! Fruktansvärt roligt!________________________________________________________________________________________________________

Charlie och jag hade en väldigt dålig viltspårshelg förra helgen. Vi gick ett spårprov under lördagen vilket resulterade i en 0:a. Och under söndagen deltog vi i ett litet KM i Apollogruppen vilket resulterade i väldigt dåliga resultat också. 

Så dåligt har det aldrig gått för oss och han gjorde bara annat under spåren och vi tog oss knappt framåt bara för att han BARA skulle göra massa annat. Ledsen och besviken på mig själv var jag efter den helgen och nu är det bara att börja träna störningar. 

Det känns väldigt tråkigt att vi inte ens klarar viltspåret när det varit vår starka sida och han har nästan bara 1:or på tidigare spårprov, enbart två st 2:or, och därför kändes det bara så himla konstigt. Men jag vet inte riktigt varför det blev så. Jag är helt enkelt dålig på att läsa av honom. Så det får bli en massa träning så får vi se hur vi gör framöver. 

Jag vet i vilket fall att Charlie älskar det, och det gör jag också, så därför ger vi inte upp! 
Fin medalj fick vi ändå på KMet!
Det är han värd Charlie för matte förstör hans spårförmåga så mycket! x)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar