torsdag 1 juni 2017

Nosework

För 12 dagar sen var jag och Charlie på en prova på dag i nosework. Jag har länge velat prova på men inte hittat kurser eller dagar i närheten som fungerat i tid eller för min relativt tomma studentplånbok. 
Men så ordnade SWTK en dag i samarbete med Heart of Gold Hundcenter en nosework-dag som jag kunde vara med på. Det var verkligen toppen och jag fastnade helt och hållet för sporten och håller på och nördar ner mig i noseworkandet totalt. 
Sedan dess har vi tränat VARJE dag bara för att jag två dagar efter kursen bestämde mig för att ta mig vatten över huvudet och anmäla oss till ett doftprov som var i närheten. 

Charlie har jobbat på så otroligt bra. Små svackor har vi fått då han blivit lite snurrig och tänkt att han ska göra annat än att nosa lådor. Han har velat stå på dem eller gå fot med matte istället ibland. Men så har jag lyckats få in bra nivåer i träningen och varierat hur jag gjort med variation på platser, antalet behållare, material på behållarna osv osv, och även försökt att träna in på mig själv hur jag ser att han markerar. Jag har påbörjat inlärning av frysmarkering men det har inte riktigt satt sig än och det var därför inte min prio 1 inför provet. 

Under dessa dagar har jag införskaffat mig ett förråd av behållare av olika slag, gjort en massa hål i burkar, åkt till klubben väldigt ofta för att kunna träna på fler antal kartonger än vad jag har hemma och införskaffat en K9 sele för att han ska ha det som ett arbetstecken för NW. Jag har kämpat som en dåre och jag har känt att vi verkligen har lyckats. Han har varit så glad, så duktig och helt otrolig. Vi har även tränat rumssök en hel del och han bara älskar det - börjar redan ge sig upp på höjder för att undersöka och jobba. 

Så 11 dagar efter kursdagen var det dags för doftprovet. Hur gick det då? Jo, inte bra. Det var jättesvårt att läsa av honom då han stördes så mycket av allt omkring. Det var en sån osis för jag såg på honom vilken låda det var men jag var inte säker i början just för att jag tänkte att kanske, kanske, så var det bara att nån annan hund nosat där och så kände han lukten av det. Och när jag sedan inte fick honom tillbaka till den lådan så visste jag inte ens om jag kunde säga att han markerat den lådan sådär i efterhand. För han gav ju såklart upp eftersom att han blev lite smått frustrerad över att han inte fick belöning när han faktiskt hade hittat rätt låda.

Så jag måste helt enkelt träna in en frysmarkering på honom. Nu vet jag iaf hur ett doftprov går till så jag slipper oroa mig för det nästa gång. Vi försöker i sommar igen när det är i Söderköping.

Charlie på OBK idag efter ett behållarsök och ett rumssök! Han ÄLSKAR NW! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar